Radionica terapijskog plesa - SHURA Publications

Idi na sadržaj

Glavni izbornik:

Radionica terapijskog plesa

Radionice
RADIONICA TERAPIJSKOG PLESA   
5 ŽIVOTNIH RITMOVA

Porijeklo radionice

Radionica je nastala u Engleskoj, autorica je antropologinja Gabriele Roth, koja je došla do saznanja o ljekovitosti pokreta, proučavanjem uloge plesa, pokreta i igre kod starih naroda i plemena. Ona je pritom otkrila da se ples u ovim kulturama rabi da bi se van izbacile emocije, pogotovo emocije straha, napetosti, nesigurnosti ,ali i one radosti, veselja...
Uspoređujući te običaje u različitim kulturama uočila je ponavljanje 5 ritmova, koje je potom složila u originalnu radionicu prilagođenu evropskom kulturnom kontekstu.

Opis radionice

Radionica nema propisane pokrete. Kretanje je slobodno, uz upute voditeljice, a praćena je originalnom glazbom ili izborom glazbe (ovisno o grupi) koja je prilagođena svakom od ritmova. Jednom naučen, ples se može prakticirati u svakodnevnom životu, kao jutarnja vježba npr.

Svatko ima svoj ritam, svoje pokrete koji su zatomljeni. Mi nismo više spontani, svi smo u pozi i stoga u napetosti. Naše tijelo odašilje signale na koje mi ne obraćamo pažnju, ali kumulacija tih smetnji dovodi u krajnjoj liniji do psiho-somatskih oboljenja, a ako niti tada ne reagiramo onda do ozbiljnih bolesti.

Ova radionica oslobađa tijelo od stresa i umora izazvanog nekretanjem. Nije, naime, dovoljno stres izbaciti iz glave. Svaka ćelija našeg tijela 'zapamti' traumu, ili neugodu, zbog čega dolazi do blokade tijela, raznih poremećaja u funkcioniranju organizma, te i do bolesti. Ova radionica deblokira tijelo, ali i moždane centre, te je nakon nje lakše pokrenuti mehanizme samo-odgovornosti.
Radionica dozvoljava individualni doživljaj - svatko može tijekom radionice imaginirati svoju situaciju, sve do otvaranja puta ka rješavanju određenog problema u sebi, ili barem osobnog osnaživanja koje pomaže da taj problem riješi.

Način rada

Radionica može trajati od 3 sata do tri dana (npr. u prirodi, u nekom odmaralištu, što se radi par puta godišnje). Jednodnevna radionica poželjna je barem jednom mjesečno, a poludnevna (cca 5-6 h) dva puta mjesečno.
Tijekom radionice prakticiraju se razne metode opuštanja, savjetovanja, druženja i međusobne podrške, riječju – osnaživanja osobe. Radi održanja kondicije tijekom vježbi uči se pravilno disanje. Dobro je imati laganu obuću i odjeću (u više slojeva); tijekom radionice uzima se tekućina.
Broj polaznica/ka po radionici od 15 do 25.

Voditeljica

Voditeljica radionice je Shura Dumanic, dugogodišnja voditeljica savjetovališta za žene u Rijeci. Metodu je naučila izravno od Engleskinje Dylis Scott prije nekoliko godina. Ovu radionicu Shura Dumanić vodila je svake prve subote u Rijeci u dvorani ŽAR-a, te više puta u Sloveniji i Puli.

Aktualno: Radionica se održava u okviru seminara „Vikend plus“ u Opatiji.


 
 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni izbornik