Arhiva - SHURA Publications

Idi na sadržaj

Glavni izbornik:

Arhiva

Naziv knjige: NA ZABAVI REVOLUCIJE- radni naziv
Umjetnici i slobodnjaci sa D' Annunziom u Rijeci

Autorica: Claudia Salaris

Izdavač: Il Mulino, Bologna, Italija

OBRAZLOŽENJE

Istraživanje koje je poduzela Claudia Salaris, stručnjakinja za futurizam, a kojim je obuhvatila nastajanje ovog umjetničkog pokreta u Rijeci, značajno je za kulturnu mapu ovog grada i šire.
Najnovije društvene promjene (tzv tranzicija) stavile su pod upitnik ideološka tumačenja kulturnih tekovina iz prošlosti, te je pravi trenutak da se ova europska dimenzija kulture i umjetnosti, koja jedan svoj korijen vuče iz Rijeke, osvijetli i rehabilitira.
Naime, svako ideološko tumačenje ovdje nastalog futurizma, otpisalo bi ga zajedno s Italijom i njenim fašističkim poretkom. Međutim, dublja analiza kulturnih previranja pokazuje da je umjetnost uvijek dovoljno autonomna te je kadra prevazići političko- ideološke granice i socijalne zadanosti.
Nedavno obilježavanje nastanka i preteča futurizma na smotri u Milanu istinski je revaloriziralo ovaj neidološki pristup umjetnosti, kao i futurizam kao umjetnički pravac.

Stoga je objavljivanje ove knjige u Hrvatskoj, doprinos otkrivanju i revalorizaciji riječke kulturne baštine, te doprinos sadašnjim naporima u Europi da se sačuvaju i razvijaju slobodno i bez ograničenja svi umjetnički izričaji. Jednom riječju, ona nas spaja sa europskom kulturnom maticom na jedan izuzetno originalan način.


UKRATKO O KNJIZI

Riječki artistički poduhvat koji je trajao od 1919. do 1920., (sa D'Annunziovim ulaskom u grad), ostao je zarobljen u stereotipu preteče fašizma, ali je taj poduhvat u sebi sadržao razna iskustva koja su nepoznata široj javnosti. Taj period je Rijeci donio dotada neviđena iskustva- strepnje pred pobunom i pred nejasnim revolucionarnim težnjama. Grad je tada živio sa ekscentričnim i u najmanju ruku neshvaćenim umjetnicima tadašnjih avangardi- prvenstveno futurizma, koji su davali novoj sredini jedan potpuno drugačiji životni ritam i vizuru. Svojim performansima, književnim i svim ostalim umjetničkim izražajima predstavljali su još neviđenu artističku i socijalnu provokaciju, a koja će tek doći u ostale europske zemlje.

D' Annunzio i njegova „Riječka Vlada“ sačinjena i od nekih umjetnika i političkih ekscentrika u političkom i ekonomskom kontekstu predstavlja pravi eksperiment. Iako nepriznati od ostalih država, nisu odustajali od svog eksperimentalnog političkog programa koji možemo promatrati kao preteču pobuna u 20.st. ( prvenstveno 1968.g.): slobodna ljubav, ženska emancipacija, pretpostavka ukidanja zatvora i novca, ali i kritika službene politike, istraživanja novih ekonomskih formi koje nisu uvjetovane profitom, prava i obrana radnika, potlačenih i različitih. To su koncepti koji se, među ostalim, nalaze kao parole ispisane na zidovima Sorbone 1968.: „Zabranjene zabrane“, „neka vaše želje budu stvarnost“…
Gledajući s te strane ovaj period riječkog života podsjeća na dugački i grozničavi karneval sa predznakom zabave i provokacije, koji je išao u korak sa tadašnjim avangardama, ali bio je to i „ustanički“ trenutak u političkom, kulturnom i gospodarskom životu.

Tijekom pobune, zabava predstavlja apsolutnu pobjedu kolektivnog života nad onim privatnim, dok se privatno projicira na socijalni život. Zabava je klima u kojoj se zbiva početak neke pobune. Život-zabava je tipičan prvenstveno za pobune karakteristične za tranzicijsko društvo i specifičan je po tome što ne može potrajati, nego pokazati pravi put.

Takvo stanje s početka 20. stoljeća je zaista irealno i privlači u Rijeku umjetnike, boeme, avanturiste, anarhiste, homoseksualce, vojnike i reformatore svake vrste. Tu D' Annunzio komandira, čitajući sa balkona Guvernerove palače izvješća koji su čista književnost, pokazujući tako da je umjetnost bitna činjenica svake političke djelatnosti. Dakle, umjesto tradicionalne politike, kreativnost, umjesto obaveze, užici. U tom ozračju, grad živi u svakodnevnoj fešti- koncerti, plesovi, predstave, vatrometi.

Sadržaj pregleda i objašnjava period iz ovog osebujnog ugla: preko svjedočenja i literarnih radova poznatih ili zaboravljenih učesnika koji opisuju Rijeku kako su je vidjeli oni sami, tzv. „fanatika“ koji se u tom trenutku odlučuju za život-zabavu, sačinjen od futurističkih razmetanja i izazivanja, od utopije, seksualnih pretjerivanja, od igre i rata. Pod ovim svijetlom, Rijeka je jedno značajno poglavlje one kulture pobuna koja je bila karakteristika 20.-og stoljeća.

TEHNIČKI PODACI

- Knjiga sadrži 205 stranica, 8 poglavlja, uvoda i završne riječi, bibliografije, popisa imena i bilješki.
- sadrži i 16 fotografija najvažnijih učesnika i nekih grupnih snimaka tog perioda.

O SPISATELJICI

Claudia Salaris, teoretičarka futurizma i ostalih avangardi 20. tog stoljeća, uz ostalo, objavila je djela: „Marinetti izdavač“ (Il Mulino, 1990.), „Marinetti“ (Editori Riuniti, 1997.), „Kontrakultura u Italiji 1966.-1977.“ (sa P. Echaurren, Bollati Boringhieri, 1999.), „Rim i avangarde: od futurizma do undergrounda“ (Editori Riuniti, 1999.).
Iz izlaganja prof.Marijana Vejvode:

Autorica knjige Maria G. di Rienzo ima iznenađujuće široki kulturološki pristup... i duhovnost, kojima nas vodi kroz nenasilne metode djelovanja.
Posebice bih istaknuo sam pojam mira i nenasilja u tekstu Ivana Ilicha koji je dodatak knjizi. Naime, on određuje pojam "narodnog mira" kao nešto svojstveno i specifično svakom narodu, svakoj kulturi. To znači da je nenasilje vezano za etiku, a ona nije ista u svim kulturama...Posebno bih istaknuo metodu konsenzusa koju autorica nudi kao model rješavanja konfliktnih situacija, ili pak situacija gdje postoje mnogobrojni različiti interesi i očekivanja. Radi se o nečemu što nije kompromis, kod kojega uvijek postoji strana koja nije zadovoljna postignutim 'rješenjem', već o modelu u kojem praktički nema gubitnika.

Ova knjiga treba ići u sve škole, jer sadrži jedan novi način ponašanja, jedan novi bon-ton.
Zagreb, 28 lipnja 2004

Poštovane/i,

Ženska udruga Rijeka (ŽAR) i Centar za ljudska prava pozivaju Vas na javnu prezentaciju prijevoda knjige Cynthie Cockburn

"Građenje rodnih i nacionalnih identiteta u konfliktu"

u sklopu tribine Speakers Series u utorak, 6. srpnja 2004., od 11 do 12,30 sati u Centru za ljudska prava, Kralja Držislava 6.

Na tribini će govoriti Šura Dumanic SHURA publications, Biljana Bijelić, prevoditeljica knjige i Lovorka Marinović, Centar za ravnopravnost spolova.
Prezentaciju prati izložba fotografija iste autorice, pod nazivom ŽENE GRADE MOSTOVE.

Nadamo se Vašem dolasku i sudjelovanju u diskusiji.
Srdačan pozdrav,

Tin Gazivoda
"Avanture Jonathana Gullibla" doživjele su 41 izdanje na više svijetskih jezika. Uskoro slijedi još 10 izdanja, javlja autor Ken Schulland:

JONATHAN GULLIBLE NEWS:

The Adventures of Jonathan Gullible: A Free Market Odyssey

Now more than 41 international editions! Soon 10 more!

- 5 New Books Published in 2007
Polish, Mongolian, Turkish, Georgian, Nepali

- 2 Stage Plays Produced
Nigeria, Slovakia

- 6 New Languages of Animated Philosophy of Liberty
Danish, Italian, Polish, Lithuanian, Somali, Hungarian, +10 in queue

- 3 Language Editions Resurrected
Kyrgyz, German, Romanian

- 12 New Language Projects:
French, Tagalog, Slovakian, Slovenian, Estonian, Kashubian, Arabic, Haitian Creole, Tamil, Ukrainian, Russian, Hebrew
- Progress in Distribution and Audio Production
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni izbornik